Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo
Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Video: Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Video: Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo
Video: Pribor za jelo za cijeli život 2024, April
Anonim

Vrlo je važno postaviti stol ne samo lijepo, već i pravilno. Da biste to učinili, morate znati osnove bontona. Pravila posluživanja ovise o sastavu jelovnika.

Kako pravilno rasporediti pribor za jelo
Kako pravilno rasporediti pribor za jelo

Uređaji trebaju biti smješteni okomito na ivicu stola i strogo paralelno jedan s drugim. Razmak između krajeva drški i ruba stola je od 1,5 do 2 cm. Isto kao i za ploče.

Prvo stavite tanjire. Obično na kojoj se strani ploče nalazi pribor za jelo pokazuje u koju ruku da ga uzmete. Oni. noževi ili vilice koji leže na desnoj strani ploče uzimaju se u desnu ruku. Oni s lijeve strane - s lijeve strane. Desno iza noža nalazi se vinska čaša. Kada postoji nekoliko pića, pored toga se stavljaju druge čaše ili čaše.

Čaša za vodu trebala bi biti bliže jelu od čaše za vino. Ako se ne daju alkoholna pića, tada se iza svake ploče stavlja čaša ili čaša za vodu. Smješteno je u centru ili malo udesno. To je obično linija na kojoj se kraj prvog noža susreće s vrhom ploče. Kvass ili voćno piće predlaže šalicu. Postavlja se drškom desno.

Prvo se postavlja tanjir za glavno jelo. Na primjer, supa. Kasnije je, na primjer, uz njega priložen desert. Po potrebi. Šolja za supu ili duboki tanjur stavlja se na pladanj. S lijeve strane, odmah iznad vilica, nalazi se tanjur za pitu. Ima mali nož za grickalice i puter.

Broj noževa, vilica i žlica ovisi o sastavu jelovnika. Ako je osigurano nekoliko noževa, oni su položeni desno od ploče. Stolni nož će joj biti najbliži. Desno je riblje. I od samog ruba - nož za grickalice. Svi ovi noževi imaju jedno zajedničko. Njihova oštrica bi trebala biti okrenuta prema ploči.

Ako jelovnik uključuje juhu, između zalogajnice i ribljih noževa stavlja se žlica. Ako riblje jelo nije predviđeno, tada nož nije položen. Zatim žlicu treba staviti između zalogajnice i noževa za stol.

Lijevo od ploča položene su vilice, koje bi trebale ležati s izbočenima i odgovarati noževima. Oni. stolne vilice, riba i grickalice. Važno je razmotriti koje će se jelo poslužiti. Na primjer, nije vam potreban nož za špagete i druge vrste italijanske tjestenine. Tu dobro dolaze vilica i žlica.

Važno je poštivati udaljenost ne samo između ploče i instrumenata. Ne smije biti veća od 0,5 cm.

Kada su predjela dva druga topla jela od ribe i mesa na stolu, stol se servira sa grickalicama, odnosno ribom i noževima i vilicama.

Aparat za desert postavlja se ako se nudi desert. Takođe je važno znati kakav je u sastavu. Na primjer, ako je to samo slatko jelo, možete se snaći samo s desertnim kašikama. Kada se planira voće, potrebne su vilice za desert.

Kašičica ili nož i vilica za desert uvijek leže više od ostalog pribora za jelo. Lijevo od ploče nalazi se tanjur s malim nožem i čaše u gornjem desnom uglu. Ploča sa salatom takođe treba da bude na vrhu.

Ako su gosti pozvani za švedski stol, pruža im se mogućnost izbora vlastitih uređaja. U ovom slučaju na stol se postavljaju samo vilice za grickalice. Vilice treba postaviti pored odgovarajućih ploča. Ploče su složene na različitim krajevima stola. Gosti mogu uzeti vilicu i tanjur.

Preporučuje se: